Glaswerk

 

Het werken met laboratorium glaswerk vraagt om praktische vaardigheden. Je moet weten hoe om te gaan met glaswerk, maar ook: wanneer gebruik je wat?

Bijvoorbeeld als we iets ongeveer willen afmeten of juist heel nauwkeurig vraagt dat om een ander type glaswerk.

In de onderstaande buttons kan je naar het glaswerk en de praktische handelingen die nodig zijn voor stellen van een Titer, het uitvoeren van een blanco bepaling en het omgaan van een pH-meter.

Verder vind je hieronder kort een toelichting op het gebruikte glaswerk in dit voeding project.

afbeelding: https://nl.wikipedia.org/wiki/Titratie

Buret:

Een buret is een glazen buis met een kraantje aan de onderkant en een schaalverdeling op de zijkant, waaraan men kan zien hoeveel vloeistof erin zit. Hiermee kan heel nauwkeurig bepaalde worden hoeveelheden volume vloeistof afgetapt wordt. We gebruiken de buret bij de concentratie bepaling van opgeloste stoffen zoals dat gebeurt bij titraties.

De buret wordt vanaf boven gevuld met vloeistof de tritant genoemd, dit doe je met een een trechter. Voor de proef leest men zo nauwkeurig mogelijk de schaal af (oog recht voor, en op gelijke hoogte met de meniscus (vloeistofspiegel), aflezen op de dichtstbijzijnde maatstreep onder de meniscus en de honderdsten schatten) (zie foto); na het omslagpunt van de titratie nogmaals aflezen; de uitgelopen hoeveelheid is dan door een simpele aftrekking van deze twee waarden te berekenen.

Erlenmeyer:

Een erlenmeyer is een stuk laboratoriumglaswerk, een kegelvormige fles met een cilindrische hals. De fles is vernoemd naar zijn uitvinder, Emil Erlenmeyer. De erlenmeyer wordt in laboratoria veel gebruikt om reacties in uit te voeren, waaronder de titraties. In vergelijking met het bekerglas is er door de nauwere hals en het kleinere vloeistofoppervlak een betere kleuromslag zichtbaar. Verder heeft deze vorm het voordeel dat er minder verdampingsverliezen optreden. De erlenmeyer komt in diverse kwaliteiten, maten en glasdikten voor.

© DMN

Pipet:

Een pipet is een voorwerp dat gebruikt wordt om een hoeveelheid vloeistof op te zuigen en te verplaatsen. De pipet is ontworpen om één specifiek volume met hoge precisie over te pipetteren, dit volume is niet bij te stellen. Een pipet is in de meeste gevallen gemaakt van glas of kunststof. De werking van de pipetten berust op het principe dat er een vacuüm wordt gecreëerd door het volume van de pipet of de pipetteerballon te verkleinen, waarbij de lucht uit de pipet wordt geblazen.

Gebruik:

Als je een pipet hebt gebruikt, blijft er altijd een klein beetje vloeistof in achter. Als je een andere oplossing (met een andere concentratie) moet pipetteren, neem je een schone en droge pipet. Als die er niet is, ga je de gebruikte pipet eerst voorspoelen met die andere oplossing

Het voorspoelen van de pipet gaat als volgt:

1. de achtergebleven druppel uitblazen in gootsteen.

2. pipet vullen tot vlak boven maatstreep.

3. leeg laten lopen in gootsteen.

4. stappen 1 t/m 3 nog twee maal herhalen.