Het meetrapport

 

Het meetrapport en logboek zijn belangrijke instrumenten binnen de laboratoriumwerkzaamheden. Het correct kunnen verwerken en beschrijven van de werkzaamheden en resultaten zijn van groot belang. Zonder goede documentatie is er geen waarborging mogelijk voor het aantonen dat producten goed zijn gemaakt; er dan geen bewijs over de kwaliteit en kwantiteit van het product. Ook spelen meetrapporten en logboeken een cruciale rol bij de aanvraag van patenten op nieuwe technologieën en producten.

Weten hoe je een meetrapport schrijft is dus belangrijk!

 

Het project onderdeel meetrapport

Tijdens het project zal er aandacht zijn voor de verschillende onderdelen van het meetrapport. In de weekplanning kun je zien welke onderdelen behandeld gaan worden. De algemene richtlijnen voor het schrijven van een meetrapport en een uitgewerkt voorbeeld komen hier aanbod. Door te drukken op de buttons hieronder kan je direct naar een uitgebreidere uitleg gaan van de verschillende onderdelen binnen het meetrapport.

 

Richtlijnen voor het schrijven van een meetrapport

Opmaak en taalgebruik

  • Gebruik de standaardopmaak zoals beschreven hieronder in het voorbeeld meetrapport. Gebruik lettertype Arial punt 12.
  • Denk aan het juiste gebruik van de Nederlandse taal (spelling en zinsbouw).
  • Schrijf het verslag in de lijdende vorm, gebruik nooit “ik” of “we”.
    Fout: “Ik heb de buret driemaal gespoeld met 0,1M Natronloog
    Fout: “We hebben de buret driemaal gespoeld met 0,1M Natronloog
    Goed: “De buret is driemaal gespoeld met 0,1M Natronloog”.
    Dit geldt voor het gehele meetrapport.

 

Inhoud Meetrapport of meetverslag

Een meetrapport is een korte en overzichtelijke weergave van een experiment dat je hebt uitgevoerd. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Titel

  2. Doel

  3. Principe

  4. Benodigdheden

  5. Werkwijze

  6. Meetgegevens/waarnemingen

  7. Verwerking meetgegevens

  8. Resultaten
  9. Conclusie/discussie

  10. Literatuur
  11. Bijlage 

 

Titel

Het meetrapport begint met een voorblad, ook wel titelblad genoemd. Op deze bladzijde vermeld je een duidelijke titel, zodat de lezer ziet waar het over gaat. Gebruik geen afkortingen en hou je titel kort en bondig. Onder de titel vermeld je de namen van de personen die aan het experiment hebben gewerkt, je klas en noteer je de datum waarop het is uitgevoerd en de inleverdatum van het meetrapport. Zie voorbeeld meetrapport.

Doel

Hier geef je kort en duidelijk aan wat het probleem is dat je gaat onderzoeken, dit zijn je onderzoeksvragen. Je kunt hier eventueel je verwachtingen over het resultaat als een hypothese noteren. Probeel daarbij SMART te formuleren, bijvoorbeeld: Een spectrofotometrische kwantitatieve bepaling van ijzer met behulp van fenantroline ten opzichte van literatuurwaarde

Principe

Beschrijf kort de theorie van de gebruikte analysetechniek en instrumenten. Geef reactievergelijkingen en een beknopte beschrijving van de theorie en de achtergrond van het experiment.

Werkwijze

Het is hier niet de bedoeling dat je hier de hele werkwijze en benodigdheden vermeldt! Je plaatst hier een verwijzing naar het gebruikte voorschrift en de benodigdheden. Vermelding van alle afwijkingen binnen de werkwijze worden hier wel genoteerd. Houd de beschrijving kort en overzichtelijk. Bijvoorbeeld:

  • Zie voorschrift: Spectrofotometrische bepaling van ijzer m.b.v. fenantroline: SOP11-03, nov. 2007

Wijziging in de werkwijze: 

  • In plaats van 10,00 ml is er 25,00 mL monster in behandeling genomen. 
  • Er is gebruik gemaakt van maatkolven van 250 mL i.p.v. 100 mL, dit  vanwege de beschikbaarheid. De verdunningsfactor blijft dus gelijk.

Meetgegevens/waarnemingen

Noteer hier alleen de relevante gegevens uit het experiment, zoals titers, concentraties, pH, inweeg gegevens. Noteer de verkregen gegevens in een overzichtelijke tabel, soms meerdere tabellen. Waarnemingen kunnen als tekst worden vermeld. Op deze manier biedt je meetrapport een goed overzicht van je metingen. Houd bij het weergeven van informatie wel steeds de onderzoeksvraag of het doel van het experiment in de gaten!

Verwerking meetgegevens/meetresultaten 

Uit de ruwe data kan bijvoorbeeld de concentratie van een stof worden berekend. Deze verwerkte meetresultaten/waarnemingen worden ook in één of meer tabellen weergegeven. Bij het tabel noteer je alle gebruikte formules en verklaringen van de gebruikte symbolen. Geef één voorbeeldberekening per type berekening! 

Resultaten

Hier plaats je in een tabelvorm het eindresultaat van de verwerkte resultaten. Deze resultaten zijn afgerond op de juiste significatie! Ook wordt hier de absolute en/of relatieve fout genoteerd. 

Conclusie/discussie

De conclusie is het bespreken van de resultaten al dan niet in vergelijking met een referentiewaarde of eis die aan de meetwaarde wordt gesteld. Het geeft antwoord op het doel van het experiment. Geef kort mogelijke oorzaken van meetfouten en spreiding aan; zijn die fouten systematisch (het gevolg van je meetmethode bijvoorbeeld) of toevallig. Neem in je discussie de controlemonsters mee en geef aanbevelingen voor eventueel verder onderzoek.

Vragen:

Beantwoording vragen ter voorbereiding en vragen na afloop.

Literatuur

Verwijzing naar de (eventueel) gebruikte literatuur (boeken, internet, etc.). Dit gebeurt volgens APA normen, dit geldt ook voor verwijzingen binnen de teksten, zoals bij het verwijzen van literatuurbronnen bij het schrijven van het principe, de theorie. Voorbeeld:

Griffith and Johnson, The proper use of laboratory equipment, third edition, 12-05-1932, London

Bijlagen

Verwijzing naar eventuele bijlagen.

Bijlage 1 grafiek 1

Bijlage 2 Chromatogram methylaniline

Bijlage 3 Prints

Hieronder vind je een voorbeeld van een meetrapport gebruikt op het Summa College.

voorbeeld meetrapport
Word – 171,0 KB