Start week 4
Werkplan:
Uitvoering: gebeurt in duo (of alleen).
Tijdsduur: 4 uur praktijk
Studielast: Totaal 6 SBU
Opdracht:
- Voorbereidende vragen zijn beantwoord op goed niveau.
- Bedenk minimaal een tweede onderzoeksvraag/doel, als een echte voedingslaborant, zoals melkzuur meting t.o.v. van tijd, houdbaarheid, temperatuur....
- Maak een correcte werkwijzer voor je practicum
- Uitvoeren bepaling melkzuur in melk of yoghurt plus eigen onderzoek.
- Verwerk je resultaten op correcte wijze en schrijf een meetrapport.
- Werk je logboek bij.
Beheersing vaardigheden
- Vaardigheid Maatkolf en pipet gedaan
- Vaardigheid Wegen gedaan
- Vaardigheid pH-meter, draaiburet en topburet gedaan
- Beheersing kwaliteitskaart 1 en 2
Leerdoelen
Leerlijn Meetrapport: Opstellen van een doel, werkwijze en meetrapport.
Leerlijn Titratie: Uitvoeren van een titratie in triplo
Toelichting:
Dit practicum wordt de kroon op al jullie harde werken van de afgelopen weken. De drie leerlijnen die jullie tijdens dit project Voeding hebben aangeleerd gaan jullie vandaag zelfstandig toepassen in dit practicum. De beoordeling en voorbereiding van dit practicum weegt dan ook zwaar mee in je cijfer voor dit blok. Zorg dat je meetrapport voldoet aan de gestelde eisen. Zorg dat je logboek bijgewerkt is. Uiterlijk een week na dit practicum (of nader bepaald door je docent!) moet je logboek en meetrapport worden ingeleverd ter beoordeling bij je docent .
Tijdens dit practicum mag je zelf kiezen of je het gehalte melkzuur in melk of yoghurt gaat bepalen. Hou daar rekening mee in je voorbereidingen. Hou rekening met de tijdsplanning, materialen bij de voorbereidingen van je 'tweede' onderzoeksvraag / doel! Zorg dat deze uitdagend genoeg is, laat dit controleren bij je docent. Let op je kan natuurlijk deze twee onderzoeken goed laten samen gaan in één onderzoek.
Controleer bij je docent voor het opnemen van je werkwijzer in je meetrapport als deze niet is te verwijzen naar een bron.
Practicum Melk/Yoghurt
Voorbereidende vragen:
- Bedenk een onderzoek naar de kwantiteit - kwaliteit van melkzuur in melk of yoghurt onder verschillende omstandigheden.
- Stel een doel op voor het practicum
- De werkwijzer is nu nog niet in orde, pas deze aan waar nodig.
- Beschrijf een principe van de proef
- Geef de reactievergelijking van de reactie die plaats vindt tijdens de titratie.
- Leg uit welke indicator je gaat gebruiken.
- Waarom is het gehalte melkzuur niet geheel nauwkeurig te bepalen? Neem dit mee in je eind conclusie/discussie.
- Je meet tijdens het titreren ook de pH en mV (indien mogelijk), wat is het voordeel van het meten van de pH en mV ten opzichte van de visuele bepaling?
- Stel een formule op waarmee je kunt berekenen hoeveel melkzuur er in de melk/yoghurt zit na je titratie.
- Maak tabellen voor de verwerking in je labjournaal, waarbij je rekening houdt met de regels voor meetgegevens in een meetrapport
Doel van de proef
Zie voorbereidende vraag 1.
Materiaal
- buret met 0,01 M natriumhydroxide (NaOH)
- zuur-base indicator
- pH-meter of combi pH-meter
- magneetroerder
- Laboratoriumglaswerk
- Melk of yoghurt
Werkwijze
- Bouw je opstelling
- Neem nauwkeurig een monster van 2 cm3 van de melk of yoghurt. Gebruik hierbij een micropipet en doe het monster in een schone erlenmeyer.
- Voeg daarna nog 30 ml demi water toe.
- Vul de draaiburet of topburet met 0,01 M NaOH.
- sluit een pH-meter of combi-elektrode aan in je erlenmeyer. Meet de pH tijdens de titratie.
- Als het mogelijk is meet tijdens titratie ook de mV (met een potentiometer of pH combi elektrode).
- Volg de titratie ook visueel door het toevoegen van de juiste indicator.
- Voeg enkele druppels "indicator" toe.
- Voer een proeftitratie uit.
- Pas eventueel je volumes aan.
- Lees de buret af.
- Meet tijdens de titratie het pH verloop, noteer eventueel ook de mV tijdens de titratie.
- Zet de resultaten uit in een tabel.
- Voeg druppelsgewijs de NaOH-oplossing uit de buret bij het monster.
- Noteer het titratie volume van je visuele omslag punt, maar titreer nog even door tot de pH en mV niet meer van waarde veranderd.
- Lees de buret weer af en noteer hoeveel NaOH-oplossing nodig was.
- Herhaal de meting nog tweemaal.
- Zet de pH en/of mV resultaten in een grafiek uit t.o.v. het titratie volume, voor het bepalen van de omslag equivalentie punt.
- Bereken het gehalte melkzuur volgens de visuele bepaling en de gemeten pH en/of mV.
- Beschrijf de juiste conclusies
Verwerking:
- Maak een meetrapport over deze proef volgens de de geleerde regels.
- Werk je logboek bij.
- Lever alles in bij je docent.
![](https://primary.jwwb.nl/public/q/c/h/temp-qarhdtepqjynzdxmsyyb/e557373e-8e5d-4fdd-9370-ef60512bbc3d.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=392%2C604%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=249&height=384)