Principe

 

Hierin schrijf je kort over de theorie van de gebruikte analysetechniek en instrumenten. Daarbij geef je de reactievergelijkingen, een beknopte omschrijving van de achtergronden en theorie weer van het experiment.

Opmaak en taalgebruik

  • Gebruik de standaardopmaak zoals beschreven hieronder in het voorbeeld meetrapport. Gebruik lettertype Arial punt 12.
  • Denk aan het juiste gebruik van de Nederlandse taal (spelling en zinsbouw).
  • Schrijf het verslag in de lijdende vorm, gebruik nooit “ik” of “we”.
    Fout: “Ik heb de buret driemaal gespoeld met 0,1M Natronloog
    Fout: “We hebben de buret driemaal gespoeld met 0,1M Natronloog
    Goed: “De buret is driemaal gespoeld met 0,1M Natronloog”.
    Dit geldt voor het gehele meetrapport.

  • Maak gebruik van literatuurverwijzingen volgens de APA-norm.

 

Een goed omschreven principe wordt ook wel het theoretisch kader genoemd. Het geeft je onderzoek een sterke wetenschappelijke basis en vormt een houvast voor de rest van je experiment. Waar let je op bij het schrijven van het principe of theoretisch kader?

Het doel van het principe

Nadat je je doel hebt opgesteld, is het van belang om erachter te komen welke theorieën er bestaan met betrekking tot je onderwerp. In het principe beschrijf je de informatie over je onderwerp. Je laat zien dat je kennis hebt van de belangrijkste begrippen en theorieën die met jouw onderwerp te maken hebben. Het theoretisch kader vormt zo de wetenschappelijke verantwoording van je analyse: je bewijst dat je niet ‘zomaar wat doet’, maar dat jouw experiment wordt gebaseerd op wetenschappelijke theorie.

Selecteer de belangrijkste begrippen

In het principe of theoretisch kader beschrijf je bestaande theorieën en ideeën met betrekking tot je experiment en practicum opdracht. Je doet dit door uit te zoeken wat de belangrijkste begrippen zijn uit de practicumopdracht, het doel van de proef en eventueel je gestelde hypothese. Het is dus belangrijk dat je deze begrippen voor je zelf noteert en hier bij theorie over op zoekt en beschrijft.

Beschrijf deelvragen

Door de belangrijkste begrippen te selecteren en hiermee een hoofdvraag en deelvragen te formuleren kun je het principe vorm geven.

Een voorbeeld:

Practicum opdracht:

Citroensap is zuur vanwege de aanwezigheid van citroenzuur. Dit is een natuurlijk driewaardig organisch zuur. Het gehalte citroensap zal van nature wat variëren. Als een fabrikant flesjes citroensap op de markt brengt, moet hij ervoor zorgen dat het citroensap een constante samenstelling heeft. In dit experiment ga je het gehalte zelf bepalen door middel van een titratie met natronloog van 0,1mol/L.

 

ProbleemstellingAls een fabrikant flesjes citroensap op de markt brengt, moet hij ervoor zorgen dat het citroensap een constante samenstelling heeft. Hiervoor moet het gehalte van citroenzuur dus gecontroleerd worden. 

Doelstelling: Bepaal het gehalte van citroenzuur in citroensap door middel van een titratie met 0,1mol/L natronloog

 

Begrippen en deelvragen die hier uit voortkomen zijn bijvoorbeeld:

Begrippen: Citroenzuur. Driewaardig organisch zuur. Gehalte bepaling citroenzuur met Natronloog. Zuur-base titratie. Indicatoren.

Deelvragen:

‘Wat is een driewaardig organisch zuur?’; ‘Wat is een zuur-base titratie?’; ‘Welk gehalte citroenzuur wordt theoretisch verwacht?’

 

Principe (voorbeeld):

De concentratie citroenzuur in een verse citroenen verschilt per citroen. In het artikel van Kristina L. Penniston (1) staat de gemiddelde citroenzuur concentratie uit verse citroenen (bij n=2 de waarde = 48,0 g/L, SD van 3,82 g/l)(1).  

Een zuur-base-titratie is een methode om de concentratie van een onbekende zure of basische oplossing kwantitatief te bepalen. Het einde van de reactie wordt gewoonlijk gesignaleerd met het verschijnen van een kleur in een andere niet-interfererende stof genaamd indicator. Er zijn enkele tientallen indicatoren. Welke gebruikt wordt is hangt af van het monster en de vloeistof in de buret. Bij de titratie van citroenzuur is de indicatoroplossing fenolftaleïne degene die het best in het equivalentiepunt (EP) van citroenzuur valt. (McMurry, J. E.(2012)).

Voor de bepaling van de concentratie van een zure oplossing is een oplossing van een (sterke) base nodig waarvan de concentratie bekend is, in dit experiment 0,1 mol/L Natronloog. 

In een standaard zuur-base reactie vindt de volgende reactie plaats:   H3O+  +  OH−  →  2 H2O

In deze standaard reactie geldt dat het aantal mol H3O+ gelijk is aan het aantal mol OH−. In de reactie tussen citroenzuur, een driewaardigzuur, en NaOH ligt de molverhouding anders namelijk 1:3.  

Het citroenzuur is een driewaardig organisch zuur. Er zullen drie deel reacties plaatsvinden namelijk:

Omdat de reactie in een sterk basisch milieu, 0,1 M NaOH, plaatsvindt zal de reactie volledig aflopend zijn en zullen de drie H+ atomen afsplitsen.

De vergelijking van de titratiereactie is als volgt:

Test je kennis:

1. Bij een principe kun je het beste:
Alle theorie kopiëren uit je boek.
Een beknopte samenvatting geven van de belangrijkste begrippen.

Score =
Het goede antwoord is: