Start week 3
Werkplan:
Uitvoering: In duo
Tijdsduur: 4 uur praktijk
Totaal 6 SBU
Opdrachten:
- Bestudeer de vaardigheid en theorie van de pH-meter en indicator keuze.
- Bestudeer de theorie van meetrapport en onderwerp werkwijze en conclusie.
- Bestudeer kwaliteitskaart 2 deze heb je nodig voor de verwerking van de gegevens
- Lees en voer het practicum voorschrift Practicum titreren met indicatoren hieronder uit (download werkwijzer hier).
5. Beantwoordt de onderstaande voorbereidingsvragen en verwerking
vragen op goed niveau, verwerk deze in je logboek.
Startvoorwaarden:
- Vaardigheid Maatkolf en pipet gedaan
- Vaardigheid Wegen gedaan
- Vaardigheid draaiburet en topburet gedaan
- Beheersing theorie kwaliteitskaart 1 en 2
Leerdoelen
Leerlijn meetrapport: Opstellen van een conclusie en beschrijven van de werkwijze
Leerlijn glaswerk: Werken met een pH meter
Leerlijn titraties: Werken met indicatoren
Practicum titreren met indicatoren:
Doel:
Bepalen van het gehalte azijnzuur in een monster schoonmaak azijn of natuurazijn. Toegespitst op het werken met de pH-meter tijdens de titratie.
Toelichting:
De benodigde kennis over de basisvaardigheden over de buret en titreren heb je opgedaan in week 1 en 2. Deze week staat het werken met de pH-meter op het programma. Je gaat ontdekken dat je het equivalentie punt ook kan bepalen door het volgen van de pH verloop (zie afbeelding hieronder). Verder staat je stil bij het schrijven van een werkwijze en een goede conclusie.
![](https://primary.jwwb.nl/public/q/c/h/temp-qarhdtepqjynzdxmsyyb/z4yt69/IMG_8283.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1440%2C1440%2Cx240%2Cy0%2Csafe&width=245&height=245)
Voorbereidende vragen:
De voorbereidingsvragen worden ieder afzonderlijk gemaakt. In je logboek komen de beste antwoorden te staan. Zorg dat in het logboek duidelijk is wie wat heeft gemaakt. Aan het einde van het project telt dit mee in de beoordeling. Aan de kleur kan je zien aan welke leerlijn je werkt. Leerlijn meetrapport, blauw. Leerlijn glaswerk, rood. Leerlijn titraties, grijs.
- Lees het hele voorschrift goed door.
- Bestudeer de volgende onderdelen onder tabbladen: pH-meter, indicator keuze, het voorschrift Titreren met indicatoren.
- Bij diverse onderdelen wordt een kalibratie (of kalibrering) uitgevoerd. Wat verstaat men onder "kalibreren" van een instrument?
- Een neutrale oplossing heeft een pH van precies 7. Je bent bezig met een zuur-base titratie en je titreert netjes totdat de oplossing neutraal is. Mag deze oplossing dan door de gootsteen gespoeld worden? waarom wel of niet?
- Welk gehalte heeft de gebruikte azijn volgens productinformatie?
- Bereken hieruit de concentratie van de oplossing in mol/L.
- Maak een voorberekening van het volume azijn dat je in bewerking moet nemen om een geschikt volume natronloog (ca. 0,1 mol/L) in het eindpunt te krijgen. Let erop dat de buret een maximaal volume van 20 mL heeft. Pas eventueel een verdunning toe.
- Kies uit BINAS een paar (flink verschillende) indicatoren en noteer het omslagtraject en de kleuren.
- Schets de titratiecurve (pH tegen volume loog) bij deze titratie. Geef hierin de omslagtrajecten van de indicatoren die je gaat gebruiken aan.
Beredeneer welke indicators wel en welke niet geschikt zijn bij deze titratie.
- Bestudeer de theorie van het onderdeel werkwijze en conclusie. Stel je eigen werkwijze samen van dit practicum, neem dit op in je logboek.
Benodigdheden:
- pH-meter (bv CG825).
- Combi-elektrode (glas/Ag, AgCl - voldoende gevuld met elektrolyt!)
- Kalibratiebuffers pH 4,00 en pH 7,00.
- HCl-oplossing 0,1 mol/L
- 0,1 mol/L NaOH (met exact bekende concentratie)
- huishoud- of tafelazijn
- Broomthymolblauw
- Fenolftaleïne
- Methylrood
- Fenolrood
- Universeel indicator papier
- pH-meter met pH-elektrode
-
Eppendorf top buret
-
Laboratoriumglaswerk
![](https://primary.jwwb.nl/public/q/c/h/temp-qarhdtepqjynzdxmsyyb/Titolazione-2.gif)
bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Titratie
Werkwijze:
- Laat je de eerste keer instrueren over het gebruik van de pH meter.
- Gebruik vervolgens de handleiding (te vinden bij het apparaat) om hem op de juiste manier te kalibreren.
- Indien je de pH meter vaker gebruikt hebt kun je het natuurlijk op een gegeven moment ook zonder de handleiding.
- Neem een geschikt volume van het monster azijn in bewerking en pipetteer dat in een hoog model 250 mL bekerglas. Ga uit van de resultaten van vraag 6 bij de voorbereiding.
- Voeg enkele druppels van één van de indicatoren toe tot duidelijke kleur en leng aan tot ca. 100 mL met demi water.
- Hang de pH-elektrode in de oplossing.
- Titreer deze oplossing met natronloog in stappen van 0,2 mL tot zowel kleuromslag als pH-sprong heeft plaatsgevonden.
- Voer een goede triplo uit, laat dit controleren.
- Herhaal de voorgaande stappen met een andere tweede indicator.
Verwerking:
- Noteer in de conclusie duidelijk het resultaat met daarbij de onnauwkeurigheid van de triplo volgens kwaliteitskaart 2.
- Beschrijf ook iets over de verandering in pH tussen verschillende stappen.
- Geef van elke stof aan of ze zuur, basisch of neutraal zijn.
- Je heb nu de meetgegevens van zes titraties verzameld. Bepaal voor elke titratie het volume in het eindpunt en de concentratie van de azijn in mol/L. De potentiometrische bepaling met behulp van de tweede afgeleide.
- Welke van de gebruikte indicatoren kun je als referentie gebruiken? Waarom is dat zo?
Na afloop laat je de verwerking controleren in je logboek en/of labjournaal.