Conclusie

 

De conclusie is het bespreken van de resultaten, het geeft antwoord op het doel van het experiment. Nadat je de conclusie hebt opgeschreven lees je je 'Doel' nog eens goed na. Klopt de conclusie bij wat je eerder van plan was? 
Het is verstandig na de conclusie nog wat opmerkingen te maken over de foutenanalyse in het resultaat. Geef kort mogelijke oorzaken van meetfouten en spreiding aan; zijn die fouten systematisch (het gevolg van je meetmethode bijvoorbeeld) of toevallig.

Discussieer over meegenomen controlemonsters en blanco's. Wijken deze af of niet, voldoet het experiment aan de juiste betrouwbaarheid. Komen je gemeten waarden overeen met de literatuurwaarden? Wat zegt jouw antwoord?

Als laatste geef je (indien van toepassing) een of meerdere aanbevelingen op het experiment.

 

Bijvoorbeeld:

  • Het is beter, bij herhaling van het experiment, om op ijs te werken. Dit moet worden aangepast in de werkwijze.
  • de meegenomen citroenzuur sample heeft nog nog een extra verdunningsstap nodig .... 
  • .. verder onderzoek is noodzakelijk.
  • Er kunnen op grond van deze uitkomsten geen conclusies worden getrokken, het experiment zal herhaald moeten worden.

 

Wanneer een gemeten waarde wordt vergeleken met een referentie of literatuurwaarde of een eis die aan de meetwaarde wordt gesteld, dan dienen al die waarden hier nogmaals genoemd te worden. Zo wordt alles voor de lezer veel overzichtelijker en hoeft er niet steeds in allerlei tabellen te worden terug gezocht. Dit bespaart veel tijd en dus veel kosten voor het laboratoriun waarin je komt te werken.

Nadat je de conclusie en discussie hebt opgeschreven lees je je Doel nog eens na. Klopt de conclusie en discussie bij wat je eerder van plan was? 

 

Test je kennis:

1. Bij een conclusie:
Geef je antwoord op het doel van het experiment.
Geef je aan wat er in het experiment is mis gegaan.

Score =
Het goede antwoord is: