Titreren met indicatoren

Benodigdheden:

  • pH-meter (bv CG825).
  • Combi-elektrode (glas/Ag, AgCl - voldoende gevuld met elektrolyt!)
  • Kalibratiebuffers pH 4,00 en pH 7,00.
  • HCl-oplossing 0,1 mol×L-1
  • 0,1 mol×L–1 NaOH (met exact bekende concentratie)
  • huishoud- of tafelazijn
  • Broomthymolblauw
  • Fenolftaleïne
  • Methylrood
  • Fenolrood
  • Universeel indicator papier
  • pH-meter met pH-elektrode
  • Eppendorf top buret

  • Laboratoriumglaswerk

 

Werkwijze:

  • Laat je de eerste keer instrueren over het gebruik van de pH meter.
  • Gebruik vervolgens de handleiding (te vinden bij het apparaat) om hem op de juiste manier te kalibreren.
  • Indien je de pH meter vaker gebruikt hebt kun je het natuurlijk op een gegeven moment ook zonder de handleiding.
  • Neem een geschikt volume van het monster azijn in bewerking en pipetteer dat in een hoog model 250 mL bekerglas. Ga uit van de resultaten van vraag 6 bij de voorbereiding.
  • Voeg enkele druppels van één van de indicatoren toe tot duidelijke kleur en leng aan tot ca. 100 mL met demi water.
  • Hang de pH-elektrode in de oplossing.
  • Titreer deze oplossing met natronloog in stappen van 0,2 mL tot dat zowel kleuromslag als pH-sprong heeft plaatsgevonden.
  • LET OP titreer nog even door! dus voorbij het equivalentie punt om het verloop van de pH-metingen volledig te krijgen.
  • Voer een goede triplo uit, laat dit controleren.
  • Herhaal de voorgaande stappen met een andere tweede indicator.
  • Zet de meetresultaten in correcte tabellen en grafieken. Let op bij het verwerken van de meetresultaten op je kwaliteitskaart 2.
  • Maak de verwerking opdrachten van week 3.